Kertaa yo-kokeisiin
Uutiset

Uusi yläkoulun biologian sarja saapuu – valmistaudu inspiroitumaan!

Uusi yläkoulun biologian sarja tarjoaa nykyaikaisen tavan edistää oppimista.

Meillä on iloisia uutisia: julkaisemme uuden biologian sarjan yläkouluun! Studeon yläkoulun biologian sarja koostuu biologian 7., 8. ja 9. vuosiluokan sisällöistä. Julkaisemme sarjan ensimmäisen osan tammikuussa 2025, ja kahdeksannen luokan materiaali on käytössä elokuussa 2025. Uusi nykyaikainen ja oppimaan innostava sarja johdattelee oppilaan pohtimaan omaa luontosuhdettaan ja käsittelee lisäksi tärkeitä ajankohtaisia teemoja, kuten luontokatoa ja kestävää kehitystä. Keskiössä ovat erinomaiset eriyttämisen mahdollisuudet ja tutkimuksellisuus, jonka toteuttamiseen on monipuolisesti vaihtoehtoja. Sarja tuo luonnon lähelle myös diginä esimerkiksi videoiden ja kuvatehtävien avulla.

Tutkimuksellisuus on vahvasti läsnä

Materiaalien luvuissa on aiheeseen liittyviä maastossa tai luokassa toteutettavia tutkimuksia. Tutkimuksia on koottu myös erillisiin tutkimuslukuihin, jolloin on mahdollista keskittyä niihin erikseen. Tutkimukset kannustavat oppilasta tutkimaan ja havainnoimaan lähiympäristöä ja ymmärtämään ekosysteemien toimintaa.

Lajit tutuiksi oppilaiden kanssa

Nykyaikaisten oppimateriaalien lajistoa käsittelevät sisällöt innostavat oppilaita opettelemaan ja tunnistamaan ympäristömme tärkeimpiä lajeja. Lajintuntemuksessa apuna ovat monipuoliset lajikuvat ja tunnistustehtävät. Opettajan työtä helpottavat valmiit eliökokoelman ohjeet ja tunnistusdiasarjat esimerkiksi kaloista ja vesilinnuista.

Digi tukee opetuksen eriyttämistä laajemmin ja pitää oppilaiden innostusta yllä

Studeon digitaaliset oppimateriaalit helpottavat opetusta, kun jokainen voi opiskella saman materiaalin avulla omien tavoitteidensa mukaan. Laajempi eriyttämisen mahdollisuus auttaa oppilaiden kiinnostuksen säilymiseen lähtötiedoista riippumatta. Alaspäin eriyttämistä tukee helpotettu näkymä, jossa opetustekstin sisältöä on karsittu ja selkeytetty. Eritasoisia tehtäviä voi kohdistaa yksittäisille oppilaille tai ryhmille heidän tavoitteidensa mukaisesti. Ylöspäin eriyttämiseen on vaativampia tehtäviä ja tekstisisältöjä. Eriyttämisen tarpeet on helppo tunnistaa uudenkin ryhmän kanssa, sillä Studeon arvioinnin työkalujen avulla oppilaiden edistymistä voi seurata reaaliaikaisesti.

Studeon monipuoliset oppimista tukevat työkalut auttavat erilaisia oppijoita pärjäämään paremmin opinnoissaan. Sisällöt voi kääntää ja kuunnella omalla äidinkielellään, ja lukutikun eli kohdistintyökalun avulla oppimateriaalin tekstistä saa korostettua näkyviin vain luettavat tekstirivit. Toiminnosta on hyötyä erityisesti opiskelijoille, joille ruudulta lukeminen tai pitkien tekstien hahmottaminen on haastavaa.

Lukujen piilotuslaatikot tukevat ylöspäin eriyttämistä tarjoamalla lisätietoa opiskeltavista aiheista. Piilotuslaatikoihin on myös koottu aiheeseen liittyviä lajikuvia, kuten sieniä, lehdon kasveja tai tavallisimpia suon lajeja. Lukuisat konetarkisteiset perustehtävät nopeuttavat tarkistustyötä ja antavat oppilaalle välitöntä palautetta osaamisestaan.

Sarjan avulla biologian käsitteet haltuun

Materiaaleissa toistuvat biologian tärkeimmät käsitteet, joiden harjoittelun tueksi on monia erityyppisiä tehtäviä. Runsaat ja havainnollistavat piirrokset selkeyttävät uusia biologian ilmiöitä ja käsitteiden yhteyksiä. Jokaisessa luvussa on tekstin viereen aukeava erillinen sanasto, joka auttaa uuden käsitteistön opettelua. Sanastoa voi halutessaan harjoitella myös piilottamalla käsitteen tai selityksen. Aiemmin opitut käsitteet on korostettu tekstissä oranssilla, jolloin sanan määritelmän voi tarkistaa klikkaamalla sanaa.
Luvun lopussa on yhteenveto ja luvun keskeiset käsitteet. Materiaalien lopussa on kattavat sanastot, joissa on myös määritelmät.

Toteuta OPS tarvitsemallasi tavalla

Studeon toimintojen avulla oppimateriaalin voi räätälöidä kuntakohtaisen OPSin ja oman opetusryhmän tarpeisiin sopivaksi. Eri vuosiluokkien materiaaleista voi luoda sopivan kokonaisuuden oppimateriaalien yhdistämistyökalulla. Sisällysluettelon voi järjestellä haluamakseen ja lukuja voi jättää myös pois. Esimerkiksi 7. luokalla voi painottaa vesistöjä ja yhdistää siihen liittyvät ekosysteemit mukaan 8. luokan materiaalista. Eliökokoelman ohje on sekä 7. ja 8. materiaalissa.

Jää kuulolle, tätä oppimateriaalia kannattaa odottaa!

Julkaisemme sarjan materiaalit: 

  • Biologia 7 julkaistaan 13.1.2025
  • Biologia 8 julkaistaan huhtikuussa 2025
  • Biologia 9 julkaistaan kesällä 2026