Edellisessä artikkelissa kuvasimme sitä, miten yhteiskunnan muutos heijastuu myös kouluun ja opiskelutapoihin. Muutos näkyy myös oppimateriaaleissa, ja sähköiset oppimateriaalit ovatkin osa tätä muutosta. Sähköinen oppimateriaali on usein kokonaisuus, jota päivitetään jatkuvasti ja josta linkitetään erilaisiin verkkolähteisiin.
Sähköinen oppimateriaali tarjoaa sinulle mahdollisuuden päästä käsiksi erilaisiin näkökulmiin, ajankohtaiseen tietoon ja informaatioon eri muodoissa, esimerkiksi tekstinä, videoina ja kuvina. Tämä on tärkeää myös monilukutaidon kehittämisen osalta. Matemaattisiissa aineissa sinulla on käytössäsi havainnollistavia ja konkretisoivia sähköisiä välineitä. Kielten oppimateriaaleissa voit kuunnella eri murteita ja puhetyylejä. Historian materiaaleissa pääset puolestaan katselemaan esimerkiksi historiallisia puheita ja yhteiskuntaopissa tutkimaan päivänpolttavia aiheita.
Sähköisiin oppimateriaaleihimme on siis sisällytetty tai linkitetty paljon tietoa, sovelluksia ja simulaatioita, jotka auttavat sinua ymmärtämään asiaa paremmin. Tietoa esitetään myös sellaisissa muodoissa, jotka eivät olisi mahdollisia painetuissa oppimateriaaleissa. Oppimateriaali toimii myös ikkunana maailmaan.
Sähköinen oppimateriaali pysyy ajan tasalla: Kun Suomessa on vaalit, päivitetään tiedot hallituksen kokoonpanosta oppimateriaaleihimme jopa samana päivänä. Samoin uusista säädetyistä laeista tai tieteellisistä löydöksistä kerrotaan pian. Jos jokin linkitetty sivu vaihtaa osoitetta tai video katoaa Youtubesta, korjataan ne sisältöihimme mahdollisimman nopeasti. Sisällössä voidaan myös helposti huomioida käyttäjän antama palaute. Oppimateriaali siis elää ja päivittyy niin maailman tapahtumien kuin käyttäjäpalautteenkin mukaan jatkuvasti.
Miikka Salavuo
Johtava asiantuntija
Studeo Oy